Brygg eget smakrikt vin hemma

Den som vill generera nya spännande smaker borde testa att brygga eget vin hemma. Den etablerade vinindustrin har influerat tillverkning av utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. Utrustning för hemmabruk håller nu för tiden en väldigt hög kvalitet till skillnad från några år sedan.

Med bättre utrustning är det allt mindre i processen som lämnas åt slumpen och det finns en större chans att lyckas med att åstadkomma de smaker på vin som önskas. På så sätt kan man brygga precis samma vin flera gånger. Har man hittat sitt favoritvin vill man ju gärna kunna återskapa det. Bortsett från utrustning har också jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra utvecklats. Utifrån dessa förutsättningar har vinframställning hemma raskt blivit allt mer populärt.

Sanning är att vinbryggning hemma har ärvt oerhört mycket från den traditionella vinframställningen. En huvudsaklig skillnad är dock att i hemmaframställning experimenteras det väldigt ofta med olika slags bär samt frukter. Vin i traditionell bemärkelse får dock I enlighet med EUs definitioner bara kallas vin ifall det framställs på vindruvor.

Det är betydelsefullt att inte slarva med hygien när man framställer vin. Minsta förorening kan manipulera smaken på vinet avsevärt. Frånsett att all utrustning ska vara fräsch så är det även viktigt att vattnet i bryggningen är ordentligt fräscht.

Företaget Gert Strand AB säljer kompletta vinsatser och övriga tillbehör som förenklar och förädlar vinframställningen i hemmet. Bland annat säljer de aktivt kol som bidrar till att rena vatten innan bryggning.

Till de färdiga vinsatserna medföljer nödvändiga instruktioner som underlättar att lyckas med vinsatsen. Men det under förutsättning att instruktionerna följs utförligt.

Att testa olika bär eller frukter och experimentera med olika jäst är vad som gör vinbryggning hemma så spännande. Att därutöver variera jäsningstider kan resultera i markanta smakskillnader.

Med hjälp av en hävert kan omtappning av vinet underlättas. En hävert består av två rör och en slang med en slangklämma menad för att kunna sluta slangen. Ett plastmunstycke ser till att rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp på ca 5 cm och som gör så att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.