Brygg husets egen specialitet och årgång

I boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen så ges goda tips och råd på hur man lyckas brygga vin hemma. Boken betyder mycket för vinbryggningen i hemmamiljö och är utförlig för vinprocessens samtliga delar. Det finns få böcker på marknaden som går på djupet som Hemmaframställning av vin gör. Boken har som mening att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper.

I boken konstateras att utvecklingen som skett de senaste åren inom vinframställning i hemmet är oerhörd. Det beror på att mycket av kunskaperna har ärvts från den etablerade vinindustrin världen över. Det innebär att utrustning som används för hemmabryggning har utvecklats och håller en mycket hög kvalitet. Därtill har ingredienserna inte enbart blivit bättre utan även ytterligare för att vinbryggaren ska nå fram till önskat resultat. Det gäller speciellt att betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit.

Det är idag mycket vanligt att de privata hushållen brygger eget vin, och många är intresserade av att börja. Visserligen finns det flertal vinsorter att välja bland från till exempel systembolaget, men för många lockar det att brygga husets egen specialitet och årgång. Därtill sparar man pengar i längden på att brygga sitt eget vin ifall man bara törs ta klivet och satsa i utrustningen som krävs.

Hemmaframställning av vin är inte enbart en mångsidig bok om vin utan den riktar sig till både nybörjare och den som har en aning mer erfarenhet. Boken kan även utgöra ett gott underlag åt allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning. Att brygga vin tillsammans är även det något som blir allt mer populärt. Ett gott råd är att gå samman flera personer i bryggarlag. Det är ett utmärkt tillfälle att umgås och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.

Vi lever i en tid då matlagningskonsten verkligen blomstrar. Många förknippar självklart mat med dryck och då är vin en väldigt uppskattad dryck. Att avnjuta ett gott vin till maten är livsnjuteri som få vill avvara. Men vin används även i tillagningen som smaksättare. Dock är det vanligt att vin används sparsamt då dropparna är förhållandevis dyra.

Genom att brygga eget vin hemma kommer man billigare undan, vilket medför att man kan slösa mer i matlagningen. Det kommer plötsligt inte råda tveksamheter kring att hälla i några flaskor vitt vin att koka fisken i, eller en stänk nyponsherry till såsen.

Det betonas i hemmaframställning av vin att det är av yttersta signifikans att organisera vinprocessen noga. Allt som ska användas i processen bör antecknas, och utrustningen som ska användas ska kontrolleras att den är ren och fungerande. Att påträffa att någonting saknas mitt i processen är enormt frustrerande. För den skull rekommenderas att sätta upp ett detaljerat arbetsschema. Det medför att allting kommer komma i rätt ordning.

Till utrustningen som man köper ingår vanligen någon form av bruksanvisning. Det rekommenderas att noggrant läsa denna för att vara på säkra att inga fel på vägen uppstår. Det är tyvärr inte sällsynt att förstagånganvändaren läser bruksanvisningen först efter bryggningen för att ta reda på vad som eventuellt gick fel.

Ta även som vana att skriva ner allt som tillsätts i processen och notera dessutom när det tillsätts.

Ifall någonting skulle gå fel i processen så kan en bryggjournal vara bra för att spåra vad som möjligen kan ha orsakat felet. Man kan ju även ha lyckats brygga ett fullkomligt briljant vin som man gärna vill brygga på nytt. Då är det en fördel att man antecknat i bryggjournalen så man kan brygga vinet på nytt.