Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

Dextros brukar tjäna som en nödvändig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

hembryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en ständig debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann inte spelar någon roll.

Något man tvingas minnas är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att blanda på känsla.