Vinbryggning I hemmet

Vinbryggning hemma är något som intressera många. Förvisso är Systembolagets sortiment både imponerande och brett men det finns trots det en önskan och nyfikenhet kring att få brygga sitt eget vin. En egen specialitet och årgång är vad som lockar. Att brygga eget vin är därjämte ekonomiskt gynnsamt i längden.

De som brygger eget vin vet hur oändliga möjligheterna att laborera med massor olika spännande smaker är. Blott fantasin sätter gränser för vilka bär och frukter man kan nyttja. I hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter. Dock får vin i traditionell bemärkelse enbart namnges vin om det produceras på vindruvor. Detta I enlighet med EU’s definitioner Olika bär och frukter används för att experimentera med vinets smakkaraktär.

Det är många som inte tidigare bryggt vin som frågar sig är om kvaliteten på hemmaframställt vin är hållbar. Många vinkännare som brygger hemma skulle utan tvekan svara ja. Traditionell vinindustri har genom åren influerat hobbymarknaden och man har tagit vara på utrustning och ingredienser och förfinat dessa så långt det gått. Med andra ord så håller utrustning m.m. i hemmamiljö mycket hög kvalitet.

Det var inte länge sedan som kvaliteten på utrustning och ingredienser var sämre och olyckligtvis fick det hemmagjorda vinet inte hela tiden den smak som man hade hoppats. Det är nu inte lika mycket i processen som lämnas åt slumpen och tack vare utvecklingen finns det bättre möjligheter att åstadkomma de smaker på vinet som önskas. Det innebär såklart även att man kan brygga särskilda egenkomponerade sorter flera gånger om utan att riskera att smakerna ändras från olika vinsatser.

Att dessutom antecknar sina egna recept skapar möjligheten att återproducera sitt favoritvin. Naturligtvis går det även att brygga vin utifrån färdiga vinsatser.

En oerhört viktig aspekt av vinframställningen är hygienen som bör tas på största allvar om man inte vill riskera förstört vin. Föroreningar kan påverka smaken på vinet enormt mycket. Därför är det viktigt att samtlig utrustning är ren och även att vattnet som används är ordentligt rent.

Företaget Gert Strand AB säljer färdiga vinsatser och tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet. Aktivt kol är ett exempel på tillbehör som de säljer. Det hjälper att rena vatten effektivt före bryggning. Det är väl värt att investera i aktivt kol om man vill vara säker på att få en riktigt ren grund.

Färdiga vinsatser levereras med instruktioner som förenklar för bryggaren under processens gång. Det är givetvis under förutsättning att instruktionerna följs noggrant.

Vinbryggaren bör experimentera med annorlunda jäst för att göra processen än mer spännande. Små justeringar i processen kan ge den rätta riktningen för smaken. Variationer av jäsningstider kan bringa markanta smakskillnader.

Ett typiskt hjälpmedel som verkligen rekommenderas är en hävert. Med hjälp av en sådan kan vinet lättare tappas om. Den består av två rör med en slang samt en slangklämma som ska försluta slangen. När rören skjuts in i varandra så kan anpassas de för olika storlekar och jäskärl. Det yttre röret har en plastknopp som ser till att bottensatsen inte avlägsnas ur jäskärlet vid avtappning.