Skall vi använda glycerinet för hemmabryggningen eller för att göra gigantiska såpbubblor?

Inom hobbybryggning används glycerin (glycerol) som fyllighetsförbättrare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Glycerin kan tillsättas i vin, mjöd och cider. Det funkar vanligtvis på alkohol såsom fruktvodka samt även i öl, man får pröva sig fram.

Vinjäst producerar glycerin under jäsningsprocessen men har man snålt med frukt alternativt vissa vinjäster så kan det bli för lite. Ett sådant vin har för snålt med body och smaken drar åt vattningt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet fylls på flaskor alternativt när vinet ska drickas. 1-5 g glycerin (glycerol) per liter vin, absolut icke mer. 1 gram glycerin per liter vin brukar räcka mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor fascinerar både vuxna samt barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men anser att det är tråkigt med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror och drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin pris 2,5 liter

Det var minsann en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två skilda delar.

Man kan förfärdiga glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin inhandla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom betrakta hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite okonstlad och skojig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa sedan det verktyg som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det enbart att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerintvål fakta

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan rentav göra bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan pröva på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på samtliga produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.